EdAider logo

Upplands-Bro kommun utbildar 500 lärare i AI

Upplands-Bro kommun, som länge varit ledande i digitalisering inom skolan, erbjuder kompetensutveckling i AI till 500 pedagoger. Här berättar Mari Palm, Verksamhetsutvecklare på Digitaliserings- och IT-enheten, om utbildningsinsatsen och vilken respons man har fått hittills.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Hej Mari! Upplands-Bro kommun har i år valt att erbjuda AI-utbildning till 500 medarbetare inom skolan. Vad var det som drev beslutet att investera i AI-kompetens för skolpersonalen?

Redan 2022 påbörjade jag och min kollega arbetet med AI-frågan, särskilt när ChatGPT introducerades och skapade utmaningar i skolan, där lärare hade svårt att veta om eleverna själva skrivit inlämningsuppgifter. Ledning, rektorer och pedagoger uttryckte behov av mer kunskap om AI:s inverkan på samhället, undervisningen och administrationen. Vi inledde med att utbilda våra utvecklare, men för att nå alla lärare beslutade Upplands-Bros skolor att erbjuda en AI-utbildning via EdAider, där varje rektor styr när deras personal ska gå under läsåret.

Vi har tillsammans med EdAider skräddarsytt utbildning så att den möter Upplands-Bros behov.

Hur har denna satsning på kompetensutveckling mottagits bland personalen?

Mycket bra, de tycker att innehållet är relevant och då vi lagt in diskussionsfrågor i utbildningen diskuteras det kring innehållet i de olika avsnitten.

Vilken effekt hoppas ni uppnå med utbildningsinsatsen?

Att våra lärare har en ökad kunskap om AI på flera nivåer innebär att de kan förstå och tillämpa AI både strategiskt och praktiskt i sin yrkesutövning. Detta inkluderar hur AI kan användas för att förbättra planering, undervisning och bedömning, samt hur AI kan stötta elevernas lärande. Genom att integrera AI blir lärarna mer effektiva i sin arbetsprocess och får samtidigt en djupare insikt i AI:s påverkan på samhället, vilket hjälper dem att rusta eleverna för framtidens utmaningar och möjligheter.

Hur tror du att ökad kompetens om AI kan påverka lärarnas arbetssätt och elevernas lärande?

Att ha en AI-assistent som stöd för lärare kan effektivisera deras arbete genom att hjälpa till med planering, bedömningar och prov. Detta frigör tid och gör arbetsprocessen smidigare. För eleverna kan AI fungera som ett stöd i deras lärande, vilket hjälper dem att komma vidare i sitt arbete. Detta i sin tur kan avlasta läraren under vissa moment och skapa bättre förutsättningar för en individanpassad undervisning som gynnar både elever och lärare.

Ni har även utvecklat riktlinjer och förhållningssätt till AI inom kommunen. Kan du berätta lite om processen bakom det, och hur ni arbetar med att implementera och kommunicera detta?

Vi arbetade fram dem under våren 2023 tillsammans med kollegor med olika kompetens. Vi har även samverkat med andra kommuner för att se hur deras riktlinjer är utformade. Vi har implementerat i rektorsgrupp samt i våra utvecklingsgrupper samt att vi lagt in våra riktlinjer i EdAiders utbildning.

Vad har du för råd till de kommuner som ännu inte kommit igång med att utbilda personalen i AI?

Att börja arbeta med frågan. Alla pedagoger behöver ha kunskap kring AI på flera plan. AI kommer påverka samhällsutvecklingen och har redan gjort det. Att som pedagog ha kunskap i hur du använder AI i din yrkesutövning kommer vara av vikt för att bli anställningsbar i framtiden vilket även kommer gälla för våra elever.

Vill du veta mer om AI-utbildningen?

Vill du utbilda din skolas eller kommuns lärare i AI på ett strukturerat sätt? Då kan EdAiders AI-utbildning vara ett alternativ även för er. Läs mer om utbildningen här.


John Sundström
John Sundström

Följ vårt nyhetsbrev!

EdAiders nyhetsbrev håller dig uppdaterad om nya webbinarier, poddavsnitt och tips på intressant läsning – direkt i din inkorg.