EdAider logo

Intervju med Anders Enström – vinnare av Guldäpplet 2022

Anders Enström är vinnare av Guldäpplet 2022 – den årliga utmärkelsen som synliggör lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Förutom att vara Sveriges just nu mest framstående lärare vad gäller digitalisering, är Anders även medlem i EdAiders pedagogiska råd. Vi på EdAider fick möjligheten att ställa några frågor till Anders.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Grattis Anders! Vad är det bästa med att ha fått den här utmärkelsen?

Det bästa är att det är hedrande att folk tycker jag gör bra grejor i min undervisning. Att digitala verktyg kan förstärka lärandet. 

Du pratar ofta om vikten att få eleverna att gå från konsumenter till producenter – hur får man till det skiftet och hur stor roll spelar digitala verktyg här?

Att eleverna får skapa arbeten som hela världen har möjlighet att se skapar ett engagemang hos eleverna. Alla vill göra ett så bra arbete som möjligt. Inre motivation istället för yttre motivation. Digitala verktyg har den stora fördelen att de är kreativa, det är enkelt för eleverna att skapa till exempel film och poddar. 

Vad tror du krävs för att fler lärare ska bli lika digitalt progressiva som du är?

Det krävs mod att vara prestigelös. Man kan inte allt, men man kan lära sig tillsammans med eleverna. 

Hur tror du att nya digitala verktyg och plattformar kan minska lärarnas administrationsbörda?

Bland annat genom att ha en automatisk närvaro/frånvarohantering och att kunna mäta elevers välmående, så att elevhälsoarbetet blir ett mer proaktivt arbete än vad det är i dag.

Vad tror du är nyckeln till att skapa riktigt bra digitala verktyg och plattformar för lärare?

Att lyssna på vad lärare vill och behöver ha. Alldeles för många sitter på nåt kontor på nån utbildningsförvaltning och tror de vet vad lärare vill och behöver ha. Det blir sällan (aldrig) bra. 

Vilka är utmaningarna med att införa nya digitala verktyg och plattformar på din skola?

Om verktyget/plattformen inte gynnar det vi vill att det ska gynna så tar vi inte in det verktyget. Så länge verktyget gynnar våra intressen så är det inga problem att införa det. 

Hur ser du på AI-teknologins framtid i svenska klassrum?

AI kommer hjälpa oss att spara tid. Oavsett om det handlar om att ta närvaron eller att mäta elevers mående. AI kommer vara oumbärligt i skolans värld och jag hoppas att alla skolor/kommuner/huvudmän väljer plattformar där AI kan stötta lärarna och spara tid. 

Vad tror du att nästa stora digitala innovation i skolan blir?

AR kommer ta stor plats i undervisningen. AR har möjligheten att göra abstrakta företeelser väldigt konkreta. Att kunna se en nervcell i AR där man har möjlighet att zooma in, gå runt och se alla detaljer skapar ett otroligt mervärde om man jämför med en vanlig läroboks platta bild.

Har du något tips på en lärare utanför Sveriges gränser som ligger i framkant i den digitala utvecklingen, och som du tycker att fler svenska lärare borde följa och inspireras av?

Jag tycker man ska följa Brian Jones som arbetar i Los Angeles. Hans twitteralias: @progresivTeachr

Till sist, vilket är nästa nya digitala verktyg du planerar att börja använda under hösten?

Mitt nästa digitala verktyg som jag hoppas på att kunna använda är EdAider Wellbeing, där vi som skola har stora möjligheter att kunna få in ett större underlag till vår elevhälsa men också kunna scanna av elevernas välmående över tid.


John Sundström
John Sundström

Följ vårt nyhetsbrev!

EdAiders nyhetsbrev håller dig uppdaterad om nya webbinarier, poddavsnitt och tips på intressant läsning – direkt i din inkorg.